Το χωριό μας

Ο Δαφνώνας είναι ένας όμορφος και γραφικός οικισμός που βρίσκεται σε περίπου 9 χμ από την πόλη της Χίου. Αυτό το χωριό πήρε το όνομά του από το φυτό δάφνη και βρίσκεται στις κλίσεις του βουνού “Κακιά Σκάλα”, από όπου και βλέπει τα Καμπόχωρα, τον Κάμπο, τη θάλασσα και την ακτή της Ιωνίας (Μικρά Ασία) πέρα από τον Αιγαίο. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα του χωριού προέρχεται από έναν παλαιό οικισμό τα Πετράνα, τα Καναβουτσάτα, ή τα Λαβρίνα, το οποίο μεταφέρθηκε στην παρούσα θέση του το τέλος του 10ου και την αρχή του 11ου αιώνα.
Ο ‘Aγιος Παντελεήμονας είναι ο πολιούχος ‘Aγιος του χωριού, ο ναός του οποίου είναι στην είσοδο του χωριού με ένα θαυμάσιο πέτρινο καμπαναριό, που χτίστηκε το 1990. Υπάρχει επίσης μια εκκλησία που έχει αφιερωθεί στον ‘Aγιο Γεώργιο, ένας αρχαίος ναός, ο οποίος έχει επισκευαστεί και έχει ανανεωθεί πρόσφατα.
Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλές τοποθεσίες που αξίζουν μια επίσκεψη, όπως Καναβουτσάτο, Στρατιγάτο ή Βεσταρχάτο, όπου υπάρχει αφθονία του μεσαιωνικού και παλαιότερου ελληνικού υλικού. Εκτός αυτού, αυτές οι πόλεις παρουσιάζουν επίσης σημάδια της ηγεσίας των Γενουατών που άφησαν στην περιοχή, όπως το κάστρο στο κέντρο του χωριού ή τον πύργο της Λαβρίνας, μεταξύ των άλλων.